آیا شما هم مانند اکثر مردم تصور میکنید که کوددهی به زمین کشاورزی یا باغ، یک کار مربوط به قبل از برداشت محصول است؟ این دید ناقص را میتوان در نگاه اکثریت مردم دید و متاسفانه حتی بعضی از کشاورزان یا باغداران محترم، به اشتباه افتاده و با دیدی سنتی، توجهی به کوددهی بعد از برداشت میوهها ندارند! در حالی که استفاده از کود مناسب بعد از برداشت میوه، طبق دادههای تجربی و علمی، در رشد و بهبود کیفی و کمی محصولات درختان، تاثیر فراوانی دارد.
به بیان سادهتر؛ برای برخورداری از یک برداشت خوب در محصول آیندهی باغ، باید دقیقا از زمان برداشت میوهی فعلی، دست به کار شویم و گویی که زیرساختی برای تولید بهتر میوه در موعد بعدی بسازیم. حال، این زیربنا اگر سفت و محکم باشد، باردهی آیندهی گیاهان ما هم باکیفیت و پربارتر خواهد بود؛ و اگر توخالی باشد با محصولاتی کم و بیکیفیت روبهرو خواهیم شد. یکی از مهمترین نکات این زیربنا ساختن، چیزی نیست جز کوددهی! موضوعی که بحث امروز ما در امداد کشاورز خواهد بود.
دلایل نیاز درخت به کود، پس از برداشت میوه
حالا به نظر شما، چرا باید دقیقا بعد از برداشت میوه به آن کود داد؟ بهترین مثالی که میتوان برای توضیح این وضعیت داد، وضعیت یک مادر باردار است. دقیقا همانطور که یک زن پس از زایمان، بخش اعظمی از مواد مورد نیاز بدن و منابع انرژی خود را از دست میدهد، درخت نیز هنگام میوه دادن، از انرژی و مواد مغذی خالی میشود.
پس یک درخت هم نیاز به تقویت دارد و بهترین راهی که جلوی ماست، استفاده از کود مناسب است. کودها میتوانند راه درخت برای ادامهی رشد و بستری برای بهتر میوه دادن در آینده را هموار کنند. اما یک سری از دلایل هم وجود دارند که دلایلی جانبی برای لزوم استفاده از کود بعد از برداشت میوه هستند.
اهمیت کوددهی، دقیقا بعد از برداشت میوه
حالا شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که چه فرقی دارد این تقویت از نظر زمانی، حتما بعد از برداشت میوه صورت بگیرد؟ باید گفت که اولا این کوددهی، جای کوددهی در زمانهای دیگر را نمیگیرد؛ اما از طرفی، کوددهیهای دیگر نیز نمیتوانند جای کوددهی بعد از برداشت میوه را بگیرند.
همانطور که پیشتر گفتیم، کشاورزان و باغداران گرامی باید توجه ویژهای به خاک زراعی خود داشته باشند. چون علاوه بر حدس موعد نیاز به کود، توجه نداشتن به خاک، میتواند باعث مضر شدن فرآیند کوددهی به درخت هم بشود. برای مثال اگر زمانی که خاک، کمبودی از نظر عناصر غذایی ندارد به آن کود بدهید، باعث سوختگی در ریشهی درخت یا ایجاد مسمویت برای آن خواهید شد. از سویی دیگر، اگر به علت دوری از سوختگی ریشه، زیادی احتیاط کنید و زمان را از دست بدهید، ممکن است درخت از مواد مغذی ذخیرهی خودش استفاده کند. در این حالت، کوددهی باعث بهبود عملکرد نمیشود و تنها جای مواد مصرفشده را پر میکند.
نوع عناصر کود مناسب بعد از برداشت
از این رو که در مقالهی حاضر، به صورت خاص درمورد کوددهی به درخت صحبت میکنیم، توجه به برخی تفاوتها مورد نیاز است. به طور کلی، تفاوت اصلی درخت و باغ با سایر گیاهان و صیفیجات کشاورزی در مبحث کوددهی، زمان بالاتر آن است. درواقع هیچ درختی نمیتواند مانند دیگر گیاهان یادشده، سریعا به یک عنصر خاص واکنش نشان دهد.
به همین دلیل است که به شما باغدار عزیز، توصیه میکنیم تا با دقت و وسواس بیشتری، عناصر موجود در کود را بسنجید. مسالهای که باعث میشود بهترین نتیجهی ممکن را کسب کنید. تجربهی علمی ما در مجموعهی امداد کشاورز نشان داده که عناصر زیر، با ترتیب اولویت، بهترین موادی هستند که میتوانند کود مورد نیاز درخت را غنی کنند: «فسفر، پتاس، بور، آهن، منگنز، روی و مس.» البته که همیشه تا جای ممکن بهتر است که از مواد شیمیایی نامناسب، دوری کنید؛ اما وجود حداکثری این عناصر در هر نوع از کود حیوانی، گیاهی یا شیمیایی، بهترین نتیجه را برای مرحلهی کود بعد از برداشت شما در بر خواهد داشت.
ضمنا لازم به ذکر است همانطور میدانید، میزان استفاده از این عناصر و نوع ترکیبات آنها میتواند بنا به درخت مورد نظر شما بسیار متفاوت باشد! پس ضمن رعایت این نکته، در اینجا شاید بد نباشد که شما از تجربیات و نتیجههای کسبشده توسط خودتان بنا به نوع درختان، محصولات و کود مورد استفادهتان در انتهای این مقاله در بخش دیدگاهها برای ما بنویسید.
مزیتهای کود بعد از برداشت
البته ماجرای کوددهی بعد از برداشت میوه، در همین نکات ذکرشده هم خلاصه نمیشود و مسائل دیگری نیز باقی مانده است. مسائلی که شاید بتوان ساعتها درمورد وجوه مختلف آنها صحبت کرد. اما برای مثال، کوددهی بعد از برداشت میوه، مزیتهای دیگری غیر از تقویت درخت دارد. یکی از مهمترین مزیتهای جنبی این نوع کوددهی، میتواند رفع یک سری از بیماریهای درختان، مانند شانکر، جاروئی شدن، آتشک، نماتد، گوموز و… باشد.
باید درنظر داشته باشید که خصوصا درختانی با برخورداری از میوههای زودرس، اعم از هلو، شلیل، آلوچهها و… نیاز به توجه ویژهای در این باب دارند. توجهی که میتواند با کوددهی مناسب بعد از برداشت میوهها، به خوبی حل شود و نتیجهای بهتر به شما بدهد.
چرا که بیماریها مانند نقاط کور یک خط تولید، میتوانند برای درخت مشکل ایجاد نمایند و در هنگام باردهی، مشکلات زیادی را برای درخت به وجود بیاورند. اما موعد بعد از برداشت، جایی است که میتوانیم با استفاده از کود مناسب، مشکلات مشخص یا حتی پنهان درخت را درمان کنیم. مسالهای که باعث بهبود کمیت و کیفیت محصول درخت در سال بعد خواهد شد.
مطالب جالب
مهمترین علت بار ندادن درخت گردو و راه های افزایش محصول
مهترین علت خشک شدن درخت خرمالو
سرمازدگی پاییزه زعفران